Tuesday, January 1, 2019





විචාරකයෙක් යනු කලාව, සාහිත්යය, සංගීතය, සිනමා, රංග කලාව, විලාසිතා, ගෘහ නිර්මාණ ශිල්පය හා ආහාර වැනි විවිධ නිර්මාණවල ඇගයීමක ඇගයීමක් සහ වෘත්තියක අදහස් ඉදිරිපත් කරන වෘත්තීයවේදියෙකි. විවේචකයන්ට ඔවුන්ගේ විෂය හෝ සමාජ හෝ රජයේ ප්රතිපත්තිය ලෙස ගත හැකිය. විවේචනාත්මක චින්තනයෙන් හෝ නොදැනුවත්වම තීරනාත්මක විනිශ්චයන්, විවේචනය වන අයිතමය එහි අරමුන සහ එහි නිර්මාණකරුගේ අභිප්රාය සහ එහි සන්දර්භය පිළිබඳ දැනුමක් ලබා ගන්නා ප්රමාණය විශ්ලේෂණය කිරීම ඇතුළු සාධක ගණනාවක් මැන බැලීමකි. ඔවුන්ට ධනාත්මක හෝ සෘණාත්මක ප්රතිචාරයක් ද ඇතුළත් විය හැකිය.
හොඳ විවේචකයෙකුගේ ලක්ෂණ වන්නේ දෘෂ්යාබාධිත භාවය, ඉහළ මට්ටමේ ආයාචන හා කුසලතා සහිත භාෂාවක් භාවිතා කිරීමට ඇති හැකියාවයි. අනුකම්පාව, සංවේදීතාව සහ අවබෝධයද වැදගත් වේ. විවේචනාත්මක ස්වරූපය, ස්වරූපය සහ මාධ්යය විවේචනයට ලක් වේ. ගෘහ නිර්මාණ ශිල්පය සහ ආහාර විවේචනය තුළ අයිතමයේ ක්රියාකාරීත්වය, වටිනාකම හා පිරිවැය සංරචකයන්ට එකතු කළ හැකිය.
විවේචකයින් ප්රසිද්ධියේ පිළිගනු ලබන අතර, ඔවුන් සැලකිය යුතු මට්ටමකින් ඔවුන්ගේ ඇගයීම්වල හෝ ඔවුන්ගේ කීර්තිමත්භාවය නිසා අනුගමනය කරනු ලැබේ. කලා, සංගීතය, නාට්ය හා ගෘහනිර්මාණවල විවේචනාත්මක විවේචකයින් බොහෝ විට ඔවුන්ගේ සම්පූර්ණ තර්ක ඉදිරිපත් කරති. ඉතා ප්රසිද්ධ උදාහරණයක් වන්නේ ජෝන් රස්කින්ගේ වාස්තු විද්යාවේ සත්වන ආලෝක සහ වැනීසියේ ගල් . විවේචකයන්ට ඔවුන්ගේ තක්සේරුව මත පදනම් වූ න්යායික ආස්ථානයන් මත පදනම් විය හැකිය. නිදසුනක් වශයෙන්, ඔවුන් ස්ත්රීවාදී හෝ ෆ්රොයිඩ්වාදී ඉදිරිදර්ශනයක් ගත හැකිය. [1]
වෙබ් අඩවි හරහා හෝ වෙබ් අඩවි හරහා ලිපි පළ කළ හැකි අනෙකුත් පුද්ගලයන් මෙන් නොව, මුද්රිත, ගුවන්විදුලි, සඟරා, රූපවාහිනී හෝ අන්තර්ජාල සමාගම් සඳහා ඔවුන්ගේ තක්සේරුව සහ අදහස් ඉදිරිපත් කිරීමට වෘත්තීය විවේචකයින්ට ගෙවනු ලැබේ. ඔවුන්ගේ පෞද්ගලික මතය පිළිබඳ තීරනය වඩා වැඩි දෙයක් වන විට, වර්තමාන සිදුවීම්, මහජන කටයුතු, ක්රීඩා, මාධ්ය හෝ කලාව මත විවේචනාත්මක අදහස් දරන අය විවේචකයින් වෙනුවට " විද්වතුන් " ලෙස හඳුන්වනු ලැබේ.
අවසාන විවේචනාත්මක විනිශ්චය සෑම විටම යම් ආත්මීයත්වයක් ඇතිවීම නිසා විවේචකයින් තරඟකාරී විවේචකයන්ට යටත් වේ. සංස්ථාපිත විචාරකයෙකුට රසය හෝ මතවාදයේ ප්රසිද්ධ බේරුම්කරුවෙකු ලෙස බලවත් කාර්යභාරයක් ඉටු කළ හැකිය. විචාරකයන් හෝ සම්බන්ධීකරණ කණ්ඩායමක විවේචකයින් පිරිසක් පිළිගැනීමේ සංකේත පිරිනැමිය හැකිය.

No comments:

Post a Comment